lördag 18 april 2015

Den fallne ängeln


Häromveckan hände något helt otroligt på amerikansk kabelteve, för en gång skull sändes en intervju där kritiska frågor ställdes till Edward Snowden. Men det var, tidstypiskt nog, inte en journalist som stod för föreställningen utan en komiker, britten John Oliver. Inslaget är ett skolexempel på hur man kan förhålla sig kritiskt till Snowden, utan att för den sakens skull bagatellisera problemen med massövervakning.

Redan innan den något försenade Snowden anländer till intervjun Oliver får tittarna en föraning om att detta inte kommer att bli någon insmickrande hjälteskildring. Medan Oliver väntar på Snowden lägger han märke till att deras ryske producent bokat intervjulokalen mitt emot FSB:s högkvarter i Moskva, den ökända Lubjanka-byggnaden. Det var i källaren på den byggnaden som tusentals människor avrättades under Stalin-eran, sannolikt var det där som vår egen Raoul Wallenberg slutade sina dagar 1947. Ingen – utom möjligen de strängt troende Snowden-vurmarna – kan gå miste om budskapet: "Snowden jobbar för oss, tro inte något annat".

När den gravt narcissistiske Snowden till slut kommer till intervjun är det uppenbart att han ställt in sig på att behandlas som den rockstjärna han fått för sig att han är. Men det dröjer inte länge förrän Oliver kör in kniven i bytet och frågar Snowden om han läst alla dokument han läckte från NSA. Snowden tappar nästan fattningen och tvingas till slut inte bara erkänna att han inte gått igenom alla dokument själv, utan att han lämnat över dokumenten till journalister, som inte har operativ kompetens att göra skadebedömningar. Sedan konfronterar Oliver honom med konsekvensen av det agerandet: att känsliga uppgifter, som inte har med massövervakning att göra, har spridits på grund av att slarvande journalister inte dolt informationen tillräckligt. Men Snowden skakar snabbt av sig ansvaret för läckorna, det är det pris man får betala för friheten, slår han fast, och avslöjar därmed att han håller sig med en precis lika cynisk jesuitmoral som han anklagat sin före detta arbetsgivare för. Oliver hade kunnat avbryta intervjun där och då, han har lyckats med sitt uppsåt att slita ned Snowden från sin piedestal, men Oliver biter sig fast och Snowden ser allt mer plågad ut.

Intervjun är oerhört avslöjande och bekräftar bilden av Snowden som en narcissistisk cyniker som är beredd att hoppa i säng med Putin. Man undrar om Snowden kommer att ge några fler intervjuer efter den här smällen. Om han inte klarar av att en komiker läser lusen av honom verbalt, så undrar man hur lång tid det tog för FSB att bryta ned honom och pumpa honom på allt han vet om USA:s kontraspionage. Tydligen har han i alla fall slutat att vara en tillgång för ryssarna, för annars hade de inte låtit honom förnedras så här.

Mer läsning: Business Insider, The Snowden Reader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar