fredag 1 augusti 2014

Fred i vår tid

Detta måste nog vara ett av de mest korkade kolumner jag läst i svenska gammelmedia om konflikten mellan Ukraina och Ryssland. Bakgrunden är att Tyskland och Ryssland enligt osäkra uppgifter håller på med att förhandla fram ett avtal som ska skapa fred i östra Ukraina och stabilitet i förhållandet mellan Ukraina och Ryssland. Expressens Mats Larsson sammanfattar överenskommelsen i dess huvuddrag:

Omvärlden skulle acceptera att Krim nu är ryskt, och i gengäld skulle Ryssland avbryta allt finansiellt och militärt stöd till separatister i östra Ukraina.
Området skulle få större självbestämmande men fortsätta vara en del av Ukraina. Kiev skulle också lova att inte söka medlemskap i Nato, något president Petro Porosjenko ändå sagt inte är aktuellt.

Detta tycker Larsson är en utmärkt idé, ty Krim har ju "egentligen" aldrig tillhört Ryssland:

En del kommer att ropa förräderi om Krim, men sanningen är att om inte Nikita Chrusjtjov i sin förvirring skänkt bort halvön 1954, så hade Krim varit ryskt hela tiden.
Att acceptera korrigeringen av detta historiska misstag, känns som ett rätt litet pris, för att få ett stabilt och fredligt Ukraina.

Detta låter ju alldeles utmärkt, eller hur? Man måste ju ge och ta.

Det är bara det att Ryssland redan 1994 skrev på ett avtal där man erkände Ukrainas självständighet och territoriella integritet i utbyte mot att Ukraina överlämnade sin kärnvapenarsenal till Ryssland. Ukraina lovade också Ryssland att Krim skulle få självstyre och man såg också till att Ryssland fick behålla sin Svartahavsflotta i Sevastopol. Det var alltså detta avtal som Ryssland bröt med berått mod när man annekterade Krimhalvön tidigare i år.

Vem tror på allvar att Putin kommer att respektera ett nytt säkerhetsavtal med Ukraina när han redan bevisat att han kan skita högaktningsfullt i ingångna avtal? Förra gången gav Ukraina upp sina kärnvapen mot säkerhetsgarantier, nu ska man dessutom lova Ryssland att inte gå med i försvarsalliansen NATO. Och detta ska förhandlats fram av samma land som för bara 75 år sedan inledde andra världskriget med att dela upp Östeuropa i en tysk och en sovjetisk sfär. Nej, detta får bara inte stämma.

Men oavsett hur det förhåller sig med den saken borde Expressen skämmas över att historielöst torgföra önskedrömmar om att Ryssland bara kommer att bli fredligt om vi slänger dem ett köttben till. Vi vet hur det brukar gå med sådana drömmar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar